fallback

Турската лира и акциите поскъпват след референдума

Много инвеститори залагаха на положителния вот на референдума като на най-добрия начин да се върне политическата и икономическата стабилност в страната

13:49 | 17.04.17 г. 11

Турските акции и лирата поскъпнаха в понеделник след референдума в неделя, който ще донесе разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган, като инвеститорите се надяват резултатът да донесе необходимата сигурност в страната, предаде AFP.

Референдумът в неделя беше подкрепен от 51,41% от гласувалите спрямо 48,59% от противниците му, гласували с "Не",  сочат почти окончателните резултати.

Лирата се търгуваше на ниво от 3,67 лири за щатски долар тази сутрин, поскъпвайки с 1,6 на сто.

От началото на годината лирата загуби близо 4 на сто от стойността си спрямо долара заради политическата несигурност в Турция, превръщайки се в най-слабата валута на развиващ се пазар през 2017 г.

Много инвеститори залагаха на положителния вот на референдума като на най-добрия начин да се върне политическата и икономическата стабилност в страната.

Борсата в Истанбул откри днес сесията с повишение на водещия си индекс от 0,74 на сто.

В понеделник бяха публикувани и данни за безработицата в страната, които разкриха, че тя се повишава през януари до равнище от 13%, което е ръст с 1,9 процентни пункта спрямо същия месец на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback