fallback

Руската централна банка понижи водещата си лихва до 9,25 на сто

Инфлацията се доближава до целевото равнище от 4%, но инфлационните рискове не са отминали напълно

19:11 | 28.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската централна банка (РЦБ) понижи водещата си лихва с 0,5 процентни пункта до 9,25 на сто, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на банката в края на днешното ѝ заседание по паричната политика.

„Съветът на директорите на РЦБ реши да понижи водещата лихва до 9,25 на сто на годишна основа", се отбелязва в комюникето на регулатора.

РЦБ отбелязва, че инфлацията се доближава до целевото равнище от 4 на сто и се запазват очакванията за неин спад, както и за възстановяване на икономическата активност. В същото време инфлационните рискове не са отминали напълно, подчертава банката.

Според централната банка за поддържането на склонността към спестяване и тенденцията към устойчива инфлацията под влияние на ограничения от страна на търсенето трябва да се предприема умерено затегната парична политика.

В същото време в прессъобщението се подчертава, че оценката на регулатора за възможното общо понижение на основния лихвен процент до края на 2017 г. не се е променила.

РЦБ прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2017-2019 година дори в условията на консервативния сценарий за динамиката на цените на петрола, се допълва в комюникето на регулатора, публикувано след днешното заседание на съвета на директорите.

„Като имаме предвид сегашната динамика на възстановителните процеси и нарастване на устойчивостта на икономиката към колебанията на външноикономическата конюнктура, РЦБ очаква увеличение на БВП през 2017-2019 година дори в условията на консервативния сценарий за динамиката на цените на петрола", отбелязва банката. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
fallback