fallback

Русия планира да наложи регулации върху биткойна

Според гуверньора на централната банка биткойнът е по-скоро дигитален актив, а не виртуална валута

13:07 | 01.06.17 г. 9

Русия проучва начини да наложи регулации върху биткойна, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина в интервю за CNBC. Въпреки това тя все още се „съмнява“ в ползите на криптовалутата и дори поставя под въпрос дали изобщо трябва да бъде възприемана за виртуална валута.

Според Набиулина биткойнът е дигитален актив, а не валута, и именно така трябва да бъде разглеждан от гледна точка на регулациите.

На въпрос дали Руската централна банка се опитва да регулира биткойна, Набиулина казва, че органът „анализира“ възможността и трябва да „разбере повече за интернационализацията на биткойна и регулаторните ни системи“. Тя добавя, че има „рискове“ по отношение на криптовалутата.

Не смятаме, че биткойнът трябва да се разглежда като виртуална валута. Той е по-скоро дигитален актив с регулации за активи“, казва Набиулина.

Централният банкер не изпада в подробности за това как ще изглеждат конкретните регулации и казва, че не бърза да налага някаква политика.

Биткойнът удари рекордна стойност от 2791 долара, сочат данни на CoinDesk, което представлява 180-процентов ръст на годишна база. На пазара има бичи нагласи, като някои очакват цената да достигне 6000 долара тази година и дори 100 хил. долара до десетилетие.

Предвид нарастващите цени и пазарна капитализация от около 38 млрд. долара правителствата се интересуват все повече от начините да регулират дигиталната валута, особено след като и търговците на дребно навлизат на пазара.

Позицията на Набиулина бележи промяна във възгледите на руските власти, които през годините са се опитвали да забранят биткойна. Ако Русия наложи регулации върху биткойна, това вероятно ще засегне цената му, особено ако повече инвеститори започнат работа с актива.

Шон Уолш, партньор в Redwood City Ventures, която инвестира в компании за биткойн и блокчейн технологии, казва, че налагането на регулации може да повиши цената на криптовалутата и да се отстранят „лошите играчи“, използващи я за незаконна дейност.

Съгласен съм с позицията, че за инвеститорите на дребно и професионалните инвеститори по-голямата регулаторна структура ще бъде много полезна, тъй като увеличава легитимността на цялата мрежа“, казва Уолш за CNBC.

Все още не е ясно накъде иска да се насочи Русия в регулациите. Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев наскоро заяви, че властите се надяват да признаят биткойна и други криптовалути като законен финансов инструмент през 2018 г. в опит да се преборят с прането на пари.

„Държавата трябва да знае във всеки един момент кой седи от двете страни на финансовата верига“, казва Моисеев в интервю за Bloomberg.

“Ако има трансакция, хората, които посредничат, трябва да знаят от кого купуват и на кого продават, както при банковите операции“.

Заместник-председателят на Руската централна банка Олга Скоробогатова наскоро разкри планове за облагане на криптовалутата.

„(Дигиталните валути, които вече циркулират в Русия ще се изправят пред) определени регулации по отношение на данъците, контрола и отчета, като дигитална суровина“, каза тя.

Биткойнът позволява на потребителите да правят плащания и парични трансфери анонимно. Затова може би изглежда, че всяка данъчна политика от страна на властите би била трудна. Според Уолш обаче някои развития в общността на биткойна може да направи тази политика осъществима.

На първо място трансакциите с биткойни стават по-бавни и по-скъпи. Това прави опитите транскациите да се разделят, за да прикрият следите, по-скъпи. Второ, появиха се няколко стартъп компании, които могат да използват алгоритми, за да следят транскациите в блокчейна – публичната счетоводна книга на биткойн активността. Това може да позволи на властите да виждат кой притежава биткойните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
fallback