IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение в Румъния доведе до рекордно обезценяване на леята

Премиерът Сорин Гриндяну беше изключен от управляващата Социалдемократическа партия

17:13 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политическото напрежение в Румъния доведе до рекордно обезценяване на леята спрямо еврото и долара, съобщава агенция Медиафакс. Подобно обезценяване не е наблюдавано от юли 2012 г., когато Румъния отново бе в политическа криза, свързана с опита за отстраняване от поста на тогавашния президент Траян Бъсеску.

Официалният курс на леята днес спрямо еврото е 4,5872 на фона на политическото напрежение около настояването за оставка на премиера Сорин Гриндяну. Той беше изключен от управляващата Социалдемократическа партия. 

Вчера обменният курс бе 4,5667 леи за евро, а днес сутринта започна от над 4,57 леи за евро. В 10.30 ч. котировките преминаха прага от 4,58 леи за евро, а в 11.30 ч. достигнаха максимума от 4,5880. В 13.00 ч. Националната банка на Румъния обяви официален курс от 4,5872 леи за едно евро и още един рекорд - 4,1082 леи за един щатски долар.

Обменен курс от над 4,58 леи за евро е регистриран за последен път през юли 2012 г., когато тогавашното парламентарно мнозинство, доминирано от управляващата и сега Социалдемократическа партия, внезапно отстрани от поста президента десноцентрист Траян Бъсеску. Впоследствие бе организиран референдум, на който мнозинството от румънците гласуваха в подкрепа на отстраняването на Бъсеску, но избирателната активност бе под 50% и резултатът не бе зачетен.
Анализаторите очакват ново обезценяване на леята при положение, че все още не се очертава изход от политическата криза. 

Управляващата коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), оттегли снощи политическата си подкрепа за премиера Сорин Гриндяну в опит да го принуди да подаде оставка. За целта всички министри от СДП и АЛДЕ депозираха оставките си. Въпреки това Гриндяну отказа да подаде оставка и обяви, че ще го направи, след като президентът номинира друг премиер от СДП. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още