IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната достига 10-годишен връх

Евростат констатира и повишение на икономическото доверие във Франция в реакцията на победата на Еманюел Маркон

15:15 | 29.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителското и бизнес доверие в еврозоната достигат през юни най-високите нива от преди глобалната финансова криза, отразявайки ускоряващия се растеж на икономиките и рязко свитите опасения за политическото бъдеще на Европейския съюз след важните избори в Холандия и Франция, където избирателите предпочетоха проевропейски партии.

Според проучването на Евростат индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, скочи изненадващо през шестия месец на годината до 111,1 пункта от 109,2 пункта през май. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен ръст до 109,5 пункта.

Това представлява и най-високото равнище на индекса от август 2007 г. - година преди старта на световната финансова и икономическа криза. 



„Индикаторът на икономическото доверие в Европейския съюз и eврозоната рязко се покачи през юни и достигна най-високото си ниво от 10 години насам. Това е индикация за оптимизъм в много сектори от икономиката и за засилване на икономическия растеж“, коментира във Facebook профила си старши икономистът на „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Евростат констатира и повишение на икономическото доверие във Франция (ръст до 109,8 пункта от 107,6 пункта месец по-рано), като това е реакция на победата на Еманюел Макрон на проведената по-рано надпревара за президентските избори и на неговата партия на последвалите парламентарни избори. Неговото движение обеща да подобри тромовата в момента регулация на трудовия пазар и да проведе реформи, които да доведат до силен растеж на втората по големина икономика на еврозоната.

Силен ръст има и на индекса на икономическото доверие в Германия (с 2,4 пункта), както и на този в Холандия (с 1,6 пункта), докато този за Испания расте по-бавно (с 0,5 на сто). За Италия пък индексът остава непроменен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още