fallback

Въпреки разцепването си биткойнът достигна нови рекордни нива

Стойността на дигиталната валута е скочила с 16% от петък насам до безпрецедентното ниво от 3292,41 долара

10:23 | 07.08.17 г. 5

Въпреки съмненията за бъдещето на криптовалутата биткойнът поскъпва до рекордно високи нива в понеделник, съобщава Bloomberg.

Стойността на дигиталната валута е скочила с 16% от петък насам до безпрецедентното ниво от 3292,41 долара, и то след разделянето на криптовалутата миналата седмица. Дебатът в сектора се върти около това как да се подобри основната технология, като група разработчици подкрепят решение наречено SegWit2x, докато т.нар. миньори – някои от които миналата седмица създадоха нова версия на криптовалутата, наречена Bitcoin Cash – искат да увеличат размера на блоковете данни по-драстично.

„Управляваната от миньорите радикална промяна в протоколите (hard fork) имаше ограничена сила и няма да повлияе на цената или бъдещото развитие на биткойна“, казва за разделянето Орелин Менан, главен изпълнителен директор в Gatecoin, борса за криптовалути в Хонконг. „Активирането на SegWit е важен крайъгълен камък в технологичната еволюция на биткойна“.

В основата на спора е въпрос, забавящ развитието на биткойна: докато популярността му расте, трансакциите се забавя заради ограничение върху обема данни, обработвани от блокчейна. Чрез SegWit2x част от тези данни ще бъдат отделени от основната мрежа, а размерът на блоковете ще се удвои до 2 мегабайта през ноември, като една четвърт ще бъде насочен към Bitcoin Cash. Макар че първата стъпка на SegWit2x е положена и технологията вероятно ще бъде възприета в някакъв момент през август, вътрешните борби може да повлияят негативно на прехода.

Въпреки това цената на оригиналния биткойн се покачва. В същото време обаче стойността на Bitcoin Cash се срина с 67% от рекордното си ниво от миналата седмица, показват данни на CoinMarketCap, което засилва интереса към по-старата криптовалута. Засега Bitcoin Cash бледнее в сравнение с оригиналния актив: капитализацията на Bitcoin Cash е 4 млрд. долара, докато тази на Bitcoin е 53 млрд. долара, посочва CoinMarketCap.

“Ескалиращият дебат не е приключил“, добавя Менан. „Обещаното увеличение от 2 МВ на размера на блока през ноември съгласно SegWit2x все пак може да бъде отхвърлено от някои заинтересовани страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
fallback