fallback

Китай забранява вътрешната търговия с биткойни?

Стъпката се случва след месеци на внимателни проучвания от страна на властите в Пекин

15:55 | 11.09.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайските власти възнамеряват да затворят вътрешните борси за търговия с биткойн, като по този начин ще нанесат последен удар върху процъфтяващата индустрия на търговия с виртуални валути, която навлезе активно в страната преди четири години, пише Wall Street Journal.

Централната банка на Китай е изготвила проект от инструкции, които биха забранили на китайските платформи за търговия да предоставят услуги за търговия с виртуалната валута, съобщава WSJ, като се позовава на свои източници, запознати с въпроса. 

Стъпката се случва след месеци на внимателни проучвания от страна на властите в Пекин и след забрана от миналата седмица в Китай за т.нар. първично монетно предлагане (Initial coin offering - ICO) - набиране на първоначални средства от новосъздадени компании, което представлява нерегламентиран начин за тяхно финансиране посредством криптовалути.

OKCoin, BTC China и Huobi, трите най-големи китайски борси за обмен на биткойни, са заявили пред Bloomberg, че не са получили каквито и да е известия от властите за възможно преустановяване на търговията с крипровалута.

От самото начало на годината китайските регулаторни органи разследват вътрешния пазар на биткойн и на други виртуални валути, като за известно време  властите в страната смятаха, че са въвели правила за борба с изпирането на пари посредством криптовалутите.

Но проблемите се увеличиха, тъй като цените на виртуалните валути като биткойн скочиха драстично, увеличавайки съществено рисковете от по-нататъшни спекулации от страна на местните инвеститори.

Много анализатори и инвеститори посочват, че една от причините за повишаване на цените на криптовалутата през миналата година е бил фактът, че китайците са започнали да я използват като финансов актив, чрез който те да се хеджират (застраховат) срещу възможността за обезценка на китайския юан.

Новината, че Китай ще забрани вътрешната търговия с криптовалути, доведе до слабо понижение на стойността на водещата виртуална валута с около 1% по време на търговията в понеделник до 4171 долара за един биткойн, след като на 1 септември цената удари рекорден връх от цели 4889 долара. От началото на годината стойността на валутата се увеличи с 350%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
fallback