fallback

Британският паунд поскъпна до едногодишен връх след данните за инфлацията

Ускореният ръст на потребителските цени повишава очакванията на пазарите, че централната банка ще повиши основния лихвен процент

13:23 | 12.09.17 г. 3

Британският паунд поскъпна до едногодишен връх спрямо долара след данните за инфлацията. Ръстът на потребителските цени се ускори през август до 2,9% на годишна база, показаха данните на Националната статистическа служба. Това повиши пазарните очаквания за вдигане на основния лихвен процент. В момента той е на рекордно ниско ниво от 0,25%.

Публикуването на данните идва непосредствено преди заседанието на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък.

Стойностите оказват пореден натиск над регулатора, който се затруднява да овладее ръста на цените, който надвиши целевото ниво от 2%. През последните месеци деветимата членове на Комисията по парична политика не са единодушни как трябва да се процедира с лихвите. Двама от тях настояват за повишение от ставката.

„Данните за инфлацията ще продължават да оказват подкрепа на паунда преди заседанието на АЦБ в четвъртък“, коментира Стивън Гало, анализатор в BMO Capital Markets.

Британската лира поскъпна с 0,9% до 1,3282 долара за паунд, докосвайки най-високото си ниво от 15 септември. Към 13:10 часа българско време ръстът е 0,76% до 1,3264 долара за паунд.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
fallback