fallback

Швейцарската централна банка промени леко реториката си за франка

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви регулаторът след заседанието си

13:53 | 14.09.17 г.

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви Швейцарската централна банка след заседанието си в четвъртък. По този начин регулаторът на практика леко променя позицията си за франка.

„От последната оценка на паричната политика швейцарският франк отслабна спрямо еврото и поскъпна спрямо долара“, пише в изявлението на институцията. „Като цяло това развитие помага до известна степен да се понижи значителната надценка на валутата. Въпреки това швейцарският франк остава много силен, а ситуацията на форекс пазара е все още деликатна“, смятат от централната банка.

Bloomberg посочва, че промяната в реториката на банката засяга израза „значително надценен“ за франка. Този израз присъстваше в изявленията на регулатора още от началото на 2015 г., когато бяха въведени отрицателните лихви и когато започнаха интервенциите на валутните пазари, a днес коментарите са други. 

„За нас това все още не е сигнал, че предстои промяна в паричната политика, тъй като те казват, че пазарната ситуация остава много крехка“, коментира Алесандо Би, икономист в UBS Group в Цюрих. „Те биха искали да видят по-слабия франк по-устойчив, преди да променят паричната политика“, допълва той.

На заседанието си днес регулаторът запази основната лихва на ниво -0,75%, както се очакваше. Освен това централните банкери повториха обещанието си да изкупуват чуждестранна валута.

Повишеният апетит за риск и ускорената икономическа инерция в еврозоната доведоха до спад на франка спрямо еврото от 6% тази година. Той се понижи до 1,1538 франка за евро в началото на август – за пръв път откакто централната банка отмени тавана на валутния курс при 1,20 франка за евро. Към 13:30 часа българско време франкът поевтинява с 0,28% до 1,1494 франка за евро.

Ако апетитът за риск отново се повиши – например при нов ядрен тест в Северна Корея – франкът може да поскъпне, тъй като швейцарската валута се счита актив убежище при пазарен стрес, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
fallback