fallback

Японската централна банка очаквано запази паричната си политика без промяна

Нов член на Управителния съвет обаче се обяви срещу позицията на централната банка, че сегашната политика е достатъчна, за да стимулира инфлацията

11:06 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка очаквано запази паричната си политика без промяна в четвъртък. Нов член на управителния съвет обаче се обяви срещу позицията на централната банка, че сегашната политика е достатъчна, за да стимулира инфлацията да достигне целта от 2%, съобщава Ройтерс.

Гоуши Катаока, силен привърженик на агресивното облекчаване на паричната политика, който се присъедини към борда в края на юли, се противопостави на решението с 8 на 1 гласа. Така той потенциално даде началото на нов разрив в управителния съвет, който може допълнително да отложи всеки план на ЯЦБ да намали огромните си стимули.

Съгласно очакванията ЯЦБ реши да запази краткосрочните си лихвени проценти на ниво от -0,1%, както и обещанието си да насочи доходността по 10-годишните държавни ценни книжа около 0% съгласно политиката си за контрол на кривата на доходността.

ЯЦБ не промени и хлабавия си ангажимент да продължи да купува облигации, като активите ѝ се увеличават с годишен темп от 80 трлн. йени. В същото време обаче в сряда Федералният резерв на САЩ обяви, че от октомври ще започне постепенно да свива огромния си баланс в размер на 4,5 трлн. долара.

Катаока изрази скептицизъм относно убеждението на ЯЦБ, че инфлацията ще достигне 2%.

„Като се има предвид прекомерния капацитет на предлагане, оставащ на капиталовия фондов пазар и на пазара на труда, ефектите от паричното облекчаване, натрупани от сегашната крива на доходността, не са достатъчни, за да се постигне инфлация от 2% около фискалната 2019 г.“, както прогнозира ЯЦБ, каза Катаока, обявявайки политическото си решение.

Бившият икономист не предложи понижаване на лихвените проценти, но заяви, че е малко вероятно инфлацията да се ускори до 2% от следващата година, сигнализирайки нуждата от допълнителни стъпки за облекчаване, за да се стимулира инфлацията над сегашните ѝ нива от около 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
fallback