fallback

България отчита един от най-слабите ръстове на заетостта в ЕС за тримесечието

ЕС продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа, отчете Европейската комисия

15:08 | 05.10.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа. Това обяви Европейската комисия в последния си тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

Трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. През второто тримесечие на 2017 г. заетостта е нараснала с 1,5% в ЕС и с 1,6% в еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г.

В ЕС и в еврозоната има 3,5 милиона и съответно 2,4 милиона повече наети на работа хора в сравнение с миналата година. Това означава, че понастоящем в ЕС работа имат 235,4 милиона души. Това е най-високото равнище, регистрирано някога. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. това представлява 8 милиона и 5,6 милиона повече заети лица съответно в ЕС и в еврозоната.

От нарастването на трудовата заетост в ЕС през последните четири години се възползва най-вече по-младото поколение. Въпреки че в ЕС младежката безработица е все още прекалено висока, делът ѝ намалява стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица: сега този дял възлиза на 16,9%, което е равнище, по-ниско от това през 2008 г.

Що се отнася до България, ръстът на заетостта за второто тримесечие е 0,9%, с което страната ни отбелязва леко забавяне спрямо първите три месеца на годината. Нивото тогава е било от 1,2%. Повишението е едно от най-слабите в ЕС на тримесечна база, като преди нас е единствено Финландия. Естония, Румъния, Латвия и Хърватска са със спад на заетостта.

Това означава, че броят на заетите през вторите три месеца на 2017 г. в България са се увеличили с 32 хил. души на годишна база. Единственият сектор, който отчита спад на заетостта, е земеделието - от 3200 души. Младежката безработица също намалява, макар че все още остава висока на равнище от 13,5% - с 5,1 пр.п. по-малко на годишна база.

Интересното е, че България е на предните места по няколко показателя. Заедно с Прибалтийските страни и Румъния тя отчита най-големи ръстове (над 8%) на номинално заплащане на служител, като за България то е от 9,9%.

Вследствие на това България, Чехия, Унгария, Литва и Румъния са и страните, които продължават да отчитат силни повишения на номиналните разходи за единица труд, като този ръст за България е съответно от 6,5%. Реалното заплащане на служител също се повишава остро заради ръста на производителността в България, Чехия, Литва и Румъния.

Други данни относно трудовия пазар потвърждават подобреното състояние на икономиката на ЕС.

Делът на безработицата в ЕС и в еврозоната продължава стабилно да намалява от средата на 2013 г. насам в почти всички държави членки. През август 2017 г. той се понижава до 7,6% в ЕС и до 9,1% в еврозоната, което е годишно намаление от 0,9 процентни пункта и за двата случая. Регистрираният през август 2017 г. процент е най-ниският в ЕС от ноември 2008 г. насам. 

Безработицата в България за тримесечието също намалява, достигайки ниво от 6,0%. За сравнение през първото тримесечие тя е бил 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 07.09.22 г.
fallback