fallback

Бюджетният дефицит във Великобритания се свива повече от очакваното

На годишна база приходите растат с 3,4%, като тези от данъци върху доходите се повишават с 3,2 на сто, а от ДДС – с 3,6%

15:43 | 20.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бюджетният дефицит във Великобритания се свива през септември по-силно от очакванията на икономистите, подпомогнат от ръст на приходите от данъците върху доходите и от ДДС, съобщава Bloomberg.

Дефицитът възлиза на 5,9 млрд. паунда на фона на 6,6 млрд. паунда година по-рано, показват данните на Националната статистическа служба. Стойността е по-малка от прогнозната от 6,5 млрд. паунда.

На годишна база приходите растат с 3,4%, като тези от данъци върху доходите се повишават с 3,2 на сто, а от ДДС – с 3,6%. Наблюдава се и 20-процентов скок в приходите от гербов налог при имотни трансакции.

Дефицитът за първото фискално полугодие (април – септември) възлиза на 32,5 млрд. паунда, което е с повече от 7% по-малко спрямо същия период миналата година.

Данните излизат преди министърът на финансите Филип Хамънд да представи проектобюджета през ноември. Години наред мерки за икономии свиха дефицита от 10% от БВП след финансовата криза до 2,3% миналата година. Лондон обеща балансиран бюджет до 2025 г.

Миналия месец обаче Службата за бюджетна отговорност заяви, че властите значително са завишили прогнозите си за производителността на труда, което ще има последици върху ръста и публичните финанси. Регулаторът ще поднови своите прогнози следващия месец. Според последната прогноза ръстът на производителността ще се ускорява бавно до 1,8% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
fallback