fallback

Икономическото доверие в еврозоната спада до шестмесечно дъно

Икономическите настроения в еврозоната се влошават в сферата на производството, услугите и търговията на дребно, а показателят за строителството расте

14:16 | 27.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор

Икономическото доверие в еврозоната продължава да отслабва през март, докато регионът сигнализира по-умерен растеж, предава Bloomberg.

Оптимизмът е отслабнал в петте най-големи икономики, което е снижило общия индекс до най-ниското му ниво от шест месеца - 112,6 пункта. Това е трети пореден спад от 17-годишния връх, достигнат през декември.

Икономическо

Докладът на Европейската комисия е поредният от серия данни, които предполагат, че икономическият растеж във валутния блок се забавя след най-голямото разширяване от десетилетие през 2017 г. Индексите PMI на мениджърите по поръчките показаха, че активността в производството и сектора на услугите в еврозоната се ускорява с най-бавния си темп от 14 месеца, а доверието на инвеститорите спада на фона на нарастващите страхове за търговска война.

Въпреки това представителите на Европейската централна банка изразяват доверие към перспективите на региона. Председателят Марио Драги заяви пред европейските лидери, че инвестициите растат до нива, невиждани от поне десетилетие, дългът на частния сектор спада, а капиталовите съотношения на здравите банки са с почти 50% по-високи, отколкото в началото на кризата.

Базираната във Франкфурт институция очаква икономическият растеж да се ускори до 2,4% през 2018 г. от 2,3% миналата година. В същото време обаче инфлацията остава под целта на централните банкери от около 2%.

Данните на Комисията показват още, че икономическите настроения в еврозоната се влошават в сферата на производството, услугите и търговията на дребно, а показателят за строителството расте. Доверието на потребителите остава без промяна през март. В отделен доклад от вторник ЕЦБ заяви, че ръстът на корпоративното кредитиране се е забавил през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
fallback