IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият бум в еврозоната се препъва за трети пореден месец

На фона на най-слабата активност в промишлеността в Германия от осем месеца насам Великобритания изненада с резултат над очакванията на пазара

12:20 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността в еврозоната (PMI) беше потвърден на ниво от 56,6 пункта през март, става ясно от данните на IHS Markit, цитирани от tradingeconomics. Данните остават под тези от финалното четене за февруари от 58,6 пункта.

И продукцията, и новият бизнес в еврозоната се разрастват с най-бавния си темп от ноември 2016 г., а скоростта на растеж на новите работни места се забавя до седеммесечно дъно. Така данните за март отчитат най-слабия темп на увеличаване на активността в производствения сектор от миналия юли.

Производственият бум в еврозоната се препъна през март за трети месец подред, коментира Ройтерс. Заводите в региона приключиха 2017 г. със силен растеж, така че всяко забавяне на този темп може да накара Европейската централна банка да спре излизането от политиката на количествени облекчения.

В същото време настроенията сред производителите относно бъдещото производство се озоваха на 15-месечно дъно, но нагласите все пак остават положителни. Производствената инфлация пък се забави до 6-месечно дъно.

„Не трябва да се безпокоим от спада в индекса на мениджърите по поръчките, тъй като известно забавяне в темповете на растеж е неизбежно“, коментира Крис Уилямс, главен икономист в  IHS Markit.

Част от това понижение в търсенето може да се дължи на факта, че производителите отново повишават цените, докато едно силно евро вероятно играе роля за по-слаба привлекателност на износа на еврозоната.

Данните за активността в сектора на промишлеността в Германия бяха ревизирани в посока надолу до 58,2 пункта спрямо 58,4 при предварителното четене. Така последните резултати за страната показват най-слабата дейност в производствената активност от осем месеца насам.

В Германия и ръстът на поръчките е с най-бавния си темп за последните 16 месеца, главно поради по-малкото поръчки от външните пазари. Данни има и за отслабване на заетостта, а средните срокове за доставка се увеличават с рекордни темпове. Инфлационният натиск обаче намалява, но оптимизмът по отношение на перспективите за развитие през годината е на най-ниското си ниво от 18 месеца насам.

На фона на отслабването на активността в промишлеността в еврозоната и Германия индексът на мениджърите по поръчките за същия сектор във Великобритания се повишава макар и с минимална разлика - от 55 пункта през февруари до 55,1 пункта през март. Данните са и над пазарните очаквания за 54,7 пункта. Растежът на производството се ускорява, докато новите поръчки и заетостта се повишават с по-слаб темп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още