fallback

Инфлацията в еврозоната достигна над 5-годишен връх

Според предварителните данни потребителските цени са се увеличили с 2,1% през юли

12:34 | 31.07.18 г. 5

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е ускорил през юли, след като достигна 2,0% през предишния месец. Прогнозите са тя да е стигнала ниво 2,1% през седмия месец на годината, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната през последните три месеци се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, преследвана от Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако предварителните данни на Евростат бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от декември 2012 г., т.е. над петгодишен връх.

Еврото поскъпна веднага след новината, достигайки нива от 1,1723 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1714 долара.

Основният тласък на потребителските цени идва от енергията, която поскъпва с 9,4% спрямо 8% през юни.

Цените на услугите също са се ускорили на месечна база – през юли растат с 1,4% спрямо 1,3% през юни. При неенергийните индустриални стоки също се вижда ръст на цените – до 0,5% от 0,4%.

Единствено стойността на храните, алкохола и тютюневите изделия бележи леко забавяне до ръст от 2,5% спрямо 2,7% през шестия месец на годината.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, отново се ускорява, след като се забави до 0,9% през предишния месец. През юли тя е достигнала отново 1,1% - на нивото през май.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
fallback