fallback

Турската централна банка „ще осигури цялата нужна ликвидност“

Предприетите мерки допринесоха за ограничаване на поредната драматична обезценка на турската лира

11:33 | 13.08.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Турция оповести серия от мерки в опита си да спре драматичното обезценяване на турската лира и обеща да предприеме всички необходими мерки, за да запази финансова стабилност в страната. Централната банка подчерта, че ще осигури на търговските банки „цялата ликвидност, от която те се нуждаят“, предава Bloomberg.

Изявлението стана факт, след като турският финансов министър Берат Албайрак, зет на президента Реджеп Ердоган, обяви във в. Hurriyet, че правителството ще стартира в понеделник икономически екшън план за възстановяване на финансовата стабилност.

Централната банка обяви, че понижава нивото на минимално изискуемите задължителни резерви на банките в лири с 250 базисни пункта за всички падежи. Освен това тя намалява задължителните резерви за неосновните валутни задължения с 400 базисни пункта за падежите до три години.

Банката също така облекчи правилата за обезпечение и почти утрои размера на лирите, който банките могат да заемат в замяна на своите дялове във валути. Регулаторът посочи, че лимитът на обезпеченията в турски лири за банкови трансакции на валутните депозити се повишават до 20 млрд. евро от 7,2 млрд. евро.   Според банката тези мерки ще освободят 10 млрд. турски лири, 6 млрд. долара и еквивалента на 3 млрд. долара ликвидност в злато за финансовата система. Централната банка обеща също така да предостави „пълната ликвидност, от която се нуждаят банките в страната". 

Предприетите мерки допринесоха за ограничаване на поредната драматична обезценка на турската лира, която стана факт в началото на днешната сесия, след като лирата загуби нови над 10% от стойността си, сривайки се за кратко до рекордно дъно от около 7,2400 за един долар. След изявлението на Централната банка турската лира се върна назад към 6,4700 за долар, преди обаче отново да започне да отслабва към 6,8900 лири, губейки в рамките на деня над 7% от стойността си.

т

От началото на годината насам турската валута вече загуби над 40% спрямо американския долар в резултат най-вече на притесненията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху лихвената и паричната политика на Централната банка. Опасения има и заради много високата двуцифрена инфлация и големия дефицит по текущата сметка на страната.

Понижението на лирата се задълбочи през миналата седмица на фина на ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на сто само в рамките на 24 часа.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
fallback