IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново отчита дебел бюджетен излишък

Публичните средства продължават да препълват касите, излишъкът представлява 2,9% от БВП

09:53 | 24.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското правителство се насочва към бюджетен излишък за пета поредна година през 2018 г. Държавата, провинциите, общините и социалните служби са генерирали през първото полугодие с 48,1 млрд. евро повече пари, отколкото са похарчили, съобщи статистическата служба във Висбаден.

Бюджетният излишък представлява 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП). През първата половина на годината досега не е имало подобен голям плюс.

"Бюджетите на федералните, щатските и местните власти и на органите за социално осигуряване продължават да се възползват от по-благоприятното развитие при заетостта и икономическото развитие, както и от умерената политика на разходите", обясняват статистиците.

Поради добрата конкюнктура държавата е на плюс от 2014 г. насам. Увеличаването на приходите се подхранва от нарасналите данъчни и премийни приходи, докато ниските лихвени проценти свиват разходите.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години призовават Германия да предприеме действия за увеличаване на местното търсене и вноса като начин за намаляване на световния икономически дисбаланс, стимулирайки растежа в чужбина. Американският президент Доналд Тръмп също отправи множество критики към Германия заради засиления ѝ износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 5 години
Разбира се, имат възможност да подкрепят растежа и на своята, и на останалата част от европейската икономика. На този етап обаче твърдо отказват, а данните за еврозоната показват забавяне на растежа и по-мрачни перспективи в бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Прав си, публичния. Моя грешка. Но това реално е още по-добре. Имат излишък и спокойно могат да налеят в инфраструктура. При нужда могат да вземат още заеми, понеже за момента публичния дълг пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Vesko94
преди 5 години
Публичният дъг спада, външният - не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Не ги мисли швабите. Да не споменаваме, и че са една от малкото държави и може би единствената, на която външния дълг спада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още