fallback

МВФ: За Русия може да е добре да намали водещата си лихва

Фондът остави без промяна прогнозата си за растежа на руската икономика на ниво от 1,7%

18:19 | 13.09.18 г. 5

Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че Русия може да се повлияе положително от допълнително намаляване на водещите лихви, ако инфлацията остане ограничена, предаде Ройтерс.

Ден преди заседанието на Руската централна банка МВФ заяви, че допълнително парично облекчаване може да е подходящо, ако инфлацията се запази под целевите 4 процента, а инфлационният натиск остане малък.

Очакванията са централната банка да остави без промяна ключовата си лихва на равнище 7,25 на сто утре.

Институцията обаче може да затегне политиката си, като се имат предвид рисковете, свързани със слабата валута, според анкета на Ройтерс.

МВФ посочи още, че подкрепя плана за повишаване на пенсионната възраст за мъжете и жените, който предизвика протести в цяла Русия и подкопа рейтинга на президента Владимир Путин.

Фондът остави без промяна прогнозата си за растежа на икономиката на Русия на равнище 1,7 процента, допълва ТАСС.

Според МВФ средносрочните перспективи остават консервативни заради структурните затруднения и дългосрочните последици от санкциите. Без структурни реформи очакваният икономически растеж е 1,5 на сто, а паричната политика ще стабилизира инфлацията на равнище 4 процента към края на 2019 година.

Спадът на руската рубла до двегодишен минимум спрямо щатския долар в края на август, предизвикан от засилването на американските санкции, накара Руската централна банка (РЦБ) да реагира, за да спре поевтиняването й.

РЦБ обяви спирането до края на септември на закупуването на валута на вътрешния пазар. Тези всекидневни операции, провеждани с цел да се смекчи ефекта от колебанията на петролния пазар, оказват натиск върху стойността на руската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback