fallback

Големите банки в САЩ все още залагат на 5 вдигания на лихвите до края на 2019 г.

Започват обаче и да се прокрадват съмнения, че Федералният резерв ще бъде толкова агресивен през следващата година.

18:30 | 21.11.18 г. 4

Дори при сътресението на капиталовите пазари американските инвестиционни банки Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase продължават да се придържат към прогнозите си, че до края на 2019 г. Федералният резерв ще увеличи лихвените проценти пет пъти, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P 500 навлезе в територия на корекция при последната търговска сесия, но въпреки това независимо един от друг икономистите от финансовите институции на Wall Street в отделни доклади посочват, че продължават да очакват управителят на Фед Джером Пауъл и колегите му да повишат основния лихвен процент отново през декември, като в крайна сметка той достигне ниво от 3,5% до края на следващата година.

„Централните банки ще затегнат паричните си политики повече, отколкото пазарите в момента биха могли да приемат“, пишат икономистите от JPMorgan Chase.

Намаляването на безработицата до 3,3,% и увеличаването на показателя за инфлацията, който следи Фед, до 2,3% ще накара Федералния резерв да повиши лихвите следващия месец от 2 на 2,25%.

Според Goldman Sachs има вероятност от 90% за повишение на основната лихва през декември, а рисковете около евентуални четири увеличения на лихвите през 2019 г. като цяло са балансирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
fallback