fallback

Икономическите нагласи в Германия неочаквано се подобриха през януари

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация, спадна до четиригодишно дъно

17:52 | 22.01.19 г. 4

Показателят, измерващ икономическите нагласи в Германия на института ZEW, неочаквано нарасна с 2,5 пункта спрямо предходния месец до -15 пункта през януари, съобщава tradingeconomics.com. Това е над консенсусната прогноза на анализаторите за -18,4 пункта, като се смята, че отхвърлянето на сделката за Brexit и относително слабия растеж в Китай през последното тримесечие са били вече отразени в предишните оценки.

Въпреки отчетения ръст обаче индикаторът остава на негативна територия и под дългосрочната си средна стойност от 22,4 пункта заради голям брой икономически рискове. 

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация, спада рязко със 17,7 пункта до 27,6 пункта, достигайки по този начин четиригодишно дъно, отбелязва Financial Times.

От публикуваните данни за индекса на инвеститорското доверие в еврозоната на института ZEW стана ясно, че той достига -20,9 пункта през януари при -21 пункта, отчетени през предходния месец. През януари 53,9% от анкетираните анализатори са посочили, че не очакват промени в икономическата активност през следващите шест месеца, докато други 33,5% очакват тя да се влоши, а едва 12,6% очакват подобрение. В същото време показателят за текущата ситуация се понижи с 6,8 пункта до 5,3 пункта, но инфлационните очаквания са се понижили с 19,3 пункта до -13,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
fallback