fallback

Йенс Вайдман: Еврозоната все още не е устойчива на криза

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия, надхърлящи мандата на централната банка, биха подкопали доверието на хората в институцията

17:05 | 12.02.19 г. 4

Еврозоната все още не е устойчива на криза и има риск да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа като звено за справяне с кризи, което представлява риск за независимостта й, зяави Йенс Вайдман, заместник-председател на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк, по време на реч на тема "Ролята на централната банка в модерната икономика - европейска перспектива" в Южноафриканския университет в Претория, съобщава Ройтерс.

„Определени въпроси, като липсата на надеждност на фискалните правила, все още предстоят да бъдат разгледани“, каза още Вайдман. Той обясни още, че борбата с кризите принуждава централните банкери да взимат политически решения, което се отдалечава от демократичните принципи и може да надхвърли иначе внимателно зададения мандат на банките.

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия надхърлящи мандата на централната банка биха подкопали доверието на хората в институцията.

„В крайна сметка може да стане все по-трудно за ЕЦБ да се съсредоточи върху обещанието си да поддържа стабилна валутата“, посочи още Йенс Вайдман. 

Вайдман, преди смятан за германски фаворит в надпреварата за поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), отново е една от спряганите кандидатори за наследник на Марио Драги. 

Надпреварата за наследник на Драги, чийто пост ще се освободи през ноември, по всяка вероятност ще бъде решена с пазарлъци между европейските лидери за високопоставените позиции в блока, включително за председател на Европейската комисия и на Европейския съвет, след европейските избори през май.

Противопоставянето на Вайдман срещу програмата за количествени облекчения на ЕЦБ е основен мотив в неговата кандидатура, като според някои държавни представители от Рим до Париж с избирането си той може да се превърне в още по-влиятелна пречка срещу въвеждането на стимули в бъдеще.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 10.09.22 г.
fallback