fallback

Турция се върна към дефицита след четири поредни месеца на излишък

Това може да се окаже знак, че възстановяването на страната след валутната криза губи от инерцията си

15:43 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският баланс по текуща сметка отново отчита недостиг, след като в продължение на четири поредни месеца беше на плюс. Завръщането към дефицита е признак, че силното възстановяване след валутната криза от лятото на миналата година може и да губи от инерцията си.

Текущата сметка на страната отчита дефицит от 1,44 млрд. долара през декември, съобщиха от Турската централна банка в четвъртък. Пропастта във финансите обаче е малко по-малка от очакванията на икономисти в проучване на Bloomberg за 1,5 млрд. долара.

Недостигът за последните 12 месеца се понижава до 27,6 млрд. долара спрямо 33,9 млрд. долара през ноември. Това е и значително под върха му от 58,1 млрд. долара през май. За сравнение през 2017 г. той бе в размер на 47,35 млрд. долара.

Дефицитът за пълната година е близо до последните прогнози на финансовия министър Берат Албайрак за малко под 30 млрд. долара или около 3% от брутния вътрешен продукт.

Търговията със стоки бележи излишък от 1,68 млрд. долара през декември спрямо дефицит от 7,54 млрд. долара същия месец на предходната година. Вносът се срива с 28,3%, а износът нараства с 0,2% благодарение на по-евтината лира, съобщава tradingeconomics.com.

Междувременно в интервю за турския в. Hurriyet Daily News гуверньорът на турската централна банка Мурат Четинкая заяви, че по-строгата парична политика на банката ще продължи и в бъдеще.

„Нашата позиция за паричната политика е ясна – позицията на затягане ще бъде поддържана, докато не станем свидетели на значително подобрение на инфлационната динамика“, заяви той през изданието.

Гуверньорът също така допълни, че от съществено значение е стимулирането на устойчивостта на турската икономика към външни сътресения. „От тази гледна точка ние смятаме, че силното придържане към координирането на макроикономическите политики е ключово“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 05.09.22 г.
fallback