fallback

Може ли EUR/USD скоро да излезе от търговския си диапазон?

Очакванията, че еврото ще поскъпне спрямо долара, може да са доста погрешни, смята Димитър Цонев

08:28 | 08.03.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Известно е, че EUR/USD е най-търгуваната валутна двойка на финансовите пазари, но в последните месеци тя остава в един тесен търговски диапазон, което я прави все по-малко привлекателна за голяма част от пазарните участници. Тесните диапазони и ниската волатилност не предлагат много възможности за печалба, което кара част от трейдърите  да се отдръпнат от EUR/USD. Все пак може ли най-търгуваната валутна двойка да излезе от тези тесни граници?

През 2018 г. еврото направи връх срещу долара на нива от над 1,2550, след което обаче EUR/USD се срина от тези нива до 1,1215. Последва лек ръст, който обаче без спрян и остави валутната двойка в диапазон между 1,1215 и 1,1550. В тези граници EUR/USD се търгува и в момента. Подобен диапазон наблюдавахме и през 2017, отбеляза Димитър Цонев, независим финансов експерт.

„Очакванията на много хора са, че еврото ще поскъпне спрямо долара, което смятам, че е доста погрешно поради простата причина, че европейската икономика стои на едно място от доста дълго време“, прогнозира Цонев. „Единственото нещо, което се е променило, е, че Европейската централна банка започна да купува агресивно облигации на страни от южна Европа, като Италия, Испания и Гърция“.

С началото на покупките на подобни облигации на най-закъсалите европейски икономики ЕЦБ каза на европейските граждани: „не дръжте пари в банката, а излезте и вземете риск“. И според Цонев точно така и стана. Много големи играчи започнаха да купуват акции на европейски компании и облигации на тези рискови държави. Тези инвестиции доведоха до много добра възвръщаемост в края на 2017 г. и началото на 2018 г.

Но през 2018 г. нещата се промениха. Глобалната икономика започна да се забавя и европейската икономика, която е пряко свързана с глобалната също се насочи надолу. В тази ситуация еврото започна да изпитва много сериозни трудности.

„В Европа има едно застаряващо население, за което никой не говори, което води до по-слаби икономически данни. Нещата не изглеждат добре от такава гледна точка, че хората спестяват повече, отколкото харчат. А това не е добре за икономиката“, смята Димитър Цонев.

Ако погледнем фундаментално нещата, изглежда, че еврото ще продължава да се търгува в един рейндж спрямо долара. Наистина поскъпването на долара започна да се забавя в последните няколко месеца, но това не е защото европейската икономика се представя по-добре, а защото ФЕД намали очакванията за повишаване на лихвите през 2019 и започна да обсъжда промени в свиването на баланса по сметката си.

В случай, че САЩ влезат в рецесия, ФЕД може да прибегне към намаляване на лихвите. Ако в САЩ се стигне до орязване на лихвените нива, EUR/USD ще се повиши, не защото европейската икономика се представя по-добре, а защото Федералният резерв има накъде да сваля лихвите, докато в Европа няма как да бъдат намалени, пояснява Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
fallback