fallback

ЯЦБ понижи значително прогнозата си за три региона на страната

Това е най-ниската оценка на банката, която регулаторът представя за последните шест години

10:06 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи оценката си за три от общо деветте региона на островната държава заради широкия негативен обхват на пониженото търсене отвъд океана, което засегна сериозно износа и промишленото производство на Япония, съобщава Ройтерс. 

Това е най-голямото понижение на икономическата перспектива на банковия регулатор от шест години.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заявява, че ръстът на икономиката ще продължи да се ускорява умерено с по-стабилно покачване на местното търсене, компенсирайки слабостта при износа.

„Очаква се основната потребителска инфлация постепенно да се ускори до 2%, тъй като разликата между потенциалния и реалния брутен вътрешен продукт остава положителна, а средносрочните и дългосрочните очаквания за нивото на инфлацията се повишават“, казва Курода по време на тримесечната среща на регионалните браншови мениджъри.

ЯЦБ предупреди, че забавянето на ръста на световната икономика и неяснотата около търговските преговори между САЩ и Китай оказват влияние върху някои региони на Япония, които зависят силно от търсенето отвъд граница.

„Трябваше да понижим оценките си за износа и производството в някои региони, защото чуваме повече оплаквания за въздействието на забавянето на глобалната икономика, отколкото преди три месеца“, се посочва в доклада на банката.

В него се цитират някои компании, които отлагат своите инвестиции в ново оборудване заради несигурността около глобалната икономическа перспектива.

„Решихме да се откажем от плана за изграждане на нов завод за производство на полупроводници, тъй като китайско-американските търговски сътресения увеличават несигурността по отношение на глобалната икономика“, посочва производител на машини в префектура Кумамото, цитиран в доклада.

ЯЦБ повиши оценката си за един регион и запази перспективата за други пет.

Позовавайки се на политиката, свързана с контрола на кривата на доходността, банковият регулатор определи нивото на краткосрочните лихвени проценти до минус 0,1%, докато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа остава около нулата, с идеята да се достигне ниво на инфлация в размер на 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback