fallback

Новотни: Растежът в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината

Според банкера това ще отвори път за нормализиране на паричната политика на стимули

18:10 | 11.05.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според члена на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни растежът в еврозоната ще се възстанови по-осезаемо през втората половина на годината, което отваря път за нормализиране на паричната политика на стимули, съобщава агенция Ройтерс.

Според банкера пазарите неправилно са интерпретирали думите на управителя на ЕЦБ Марио Драги като сигнал, че по-хлабавата парична политика ще бъде удължена.

Драги заяви през април, че ЕЦБ ще обмисли стъпки за облекчаване на ефектите върху търговските банки от отрицателните ставки по депозитите – коментар, който накара някои пазарни играчи да вярват, че централната банка е готова да запази политиката си за по-продължителен период от време, като се има предвид отслабващият растеж в региона.

„Не това се опитваме да кажем“, заяви Новотни в интервю за японското издание Nikkei. Според него е твърде рано да се коментира какъв трябва да е отговорът, ако растежът на еврозоната се забави още, тъй като следващата стъпка ще зависи от икономическите данни на момента.

Новотни, който е известен като критик на нетрадиционната парична политика на ЕЦБ от миналото, посочи още, че очаква еврозоната да покаже по-силен ръст през втората половина на 2019 г.

Ако няма подобрение, то ЕЦБ ще трябва да прецени как да постъпи, посочи още той, като допълни, че възобновяването на количествените облекчения е технически възможно.

Новотни също така посочи, че централната банка не обмисля задълбочаване на отрицателните лихвени проценти, като възможността за въвеждане на таван на дългосрочните ставки е немислима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
fallback