IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика расте отново – благодарение на държавни разходи

Освен повишаването на публичните разходи икономическата активност бе стимулирана и от частното потребление

09:03 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Терминално пристанище в Инчеон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Терминално пристанище в Инчеон. Снимка: Ройтерс

Южнокорейската икономика нарасна значително през второто тримесечие благодарение на по-високите държавни разходи. Брутният вътрешен продукт нараства от април до юни с 1,1% спрямо предходното тримесечие, както обяви централната банка в четвъртък. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха ръст от едва 1,0%, след като четвъртата по големина икономика в Азия се сви с 0,4% в началото на годината.

БВП нарасна с 2,1% спрямо година по-рано, при оценки за нарастване от 1,9 на сто.

В допълнение към повишаването на публичните разходи, икономическата активност бе стимулирана и от частното потребление, което нарасна с 0,7%. Разходите за строителство са нараснали дори с 1,4%, инвестициите - с 2,4%, а износът - с 2,3%.

„Детайлите не изглеждат толкова добре“, казва пред Bloomberg Парк Сек-Гил, икономист в JPMorgan Chase & Co. „Разочароващо е, че приносът на частния растеж е по-малък от очакваното, а инвестициите в съоръжения са предимно от правителството".

Парк не очаква икономиката да надмине целите на централната банка на Корея за годишен растеж от 2,2%.

Централната банка намали лихвените проценти през миналата седмица за първи път от три години - от 1,75% до 1,50%, „за да подкрепи икономическото възстановяване", както заяви ръководителят ѝ Ли Джу Йол. Зависимата от износа страна е засегната от по-слабата световна икономика и спора за митата на най-големите икономики - САЩ и Китай.

Освен това Япония възнамерява да ограничи износа на материали за производството на полупроводници и екрани за смартфони, на които разчита Южна Корея. По-ниските лихвени проценти водят по поевтиняване на кредитите за инвестиции и потребление, поради което те могат да насърчат икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още