IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия пропадна до шестгодишно дъно

Оценката за бъдещите очаквания и сегашните икономически условия също е по-ниска

12:30 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на германския бизнес, започнало да се влошава преди почти една година, продължава да се срива, съобщава Bloomberg. А това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа остава опасно близо до рецесия.

Производството е затънало в негативни данни, тъй като търговското напрежение натежава върху износа, а автомобилните заводи се опитват да се справят с промени в индустрията.

В същото време нивото на водата по река Рейн, една от основните транспортни реки в страната, отново е ниско, а това може да създаде затруднения за бизнеса в момент, когато някои компании в Германия вече предупредиха за по-слаби печалби.

Според Бундесбанк икономиката вероятно ще отчете спад през второто тримесечие.

Индексът на бизнес климата Ifo се понижи до 95,7 пункта – най-ниското му ниво от над шест години. Показателят е дори под най-песимистичната оценка, дадена от икономистите в проучване на Bloomberg. Оценката за бъдещите очаквания и сегашните икономически условия също е по-ниска.

Данните идват само ден, след като стана ясно, че бизнес активността в производството в Германия през юли е спаднала до най-ниското си ниво за последните седем години. Слабостта е особено силна изразена в автомобилния сектор, като това, заедно с цялостната ситуация в индустрията, не дава сигнали за възстановяване през втората половина на годината.

До този момент частното потребление се запазваше силно, но то може да се окаже уязвимо, ако рекордно ниската безработица в страната се повиши, както предвижда Бундесбанк.

Състоянието на германската икономика вероятно ще бъде част от дискусиите по време на заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка по-късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още