fallback

Стойността на златните резерви на Русия надхвърля 100 млрд. долара

Целта на Москва е да се диверсифицира от американските активи

21:44 | 09.09.19 г. 10

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е увеличила четири пъти златните си резерви през последните десет години на фона на усилията й да се диверсифицира от американските си активи. Ходът й се е отплатил през последните месеци, тъй като търсенето на активи-убежища тласна цената на златото до шестгодишен връх.

През миналата година стойността на златните резерви на Русия е скочила с 42% до 109,5 млрд. долара, а ценният метал вече има най-голям дял от общите резерви на страната, пише Bloomberg.

Руската централна банка е била най-големият купувач на злато през последните няколко години на фона на усилията на президента Владимир Путин да наруши зависимостта от американския долар, тъй като отношенията между двете страни остават обтегнати. Ако Русия трябва да прибегне до златните си резерви, тя ще получи висока цена – металът се насочва към най-добрата си година от 2010 г. насам, тъй като търговската война между САЩ и Китай се отразява негативно на растежа на световната икономика, а централните банки смекчават паричната политика.

„Русия предпочита да подкрепя макроикономическата си стабилност чрез политически неутрални инструменти“, казва Владимир Миклашевски, стратег в Danske Bank в Хелзинки. „Има масова замяна на активи в американски долари със злато – стратегия, която спечели милиарди долара на Руската централна банка само за няколко месеца“, допълва той.

Русия не е единствената страна, която се насочва към златото. Китай, Казахстан и Полша са сред най-големите купувачи през последните няколко години и се очаква златните им резерви да продължат да нарастват.

Не всички ходове на Русия обаче се отплащат. Миналата година централната банка е обърнала резерви от щатска валута на стойност около 100 млрд. долара в евро, юани и йени, а оттогава китайската валута понижи стойността си. Русия също така пропусна ралито при американските държавни ценни книжа.

Москва може да продължи да купува злато, за да компенсира другите загуби в резервите си, казва Кирил Тлемасов, бивш служител в министерството на икономиката, който сега е директор на отдел „Анализи“ в компанията Loko-Invest в руската столица. До този момент стратегията работи, тъй като златото поскъпна с 18% тази година до 1513 долара за тройунция.

Русия цели предимно диверсификация, а не толкова да се възползва от цената. Централната банка започна да купува злато преди повече от десет години на фона на рекордната му цена през 2011 г. и продължи да увеличава резервите, когато цените намаляваха през следващите няколко години.

„Централната банка едва ли преследва целта за печалба в процеса на управление на златните резерви. Купуването е свързано преди всичко с разнообразяването на активите“, казва Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
fallback