IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ изненада със значителен ръст

Производството на моторни превозни средства и компоненти отчита спад от 1%, докато миннодобивната дейност записва ръст от 1,4 на сто

17:16 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишленото производство в САЩ се увеличава с повече от очакваното през август, подсилено от скока в производството на машини и основни метали, но перспективите на предприятията остават слаби на фона на търговското напрежение и забавянето на глобалната икономика, съобщава Ройтерс.

Федералният резерв на САЩ заяви във вторник, че индустриалното производство се повишава с 0,5% през миналия месец след спада от 0,4% през юли. 

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха, че производството ще нарасне с 0,2% през август. То обаче се понижава с 0,4% на годишна база.

Промишленото производство съставлява 11% от икономиката на САЩ и продължава да страда от продължаващата повече от година търговска война с Китай.

Напрежението в международната търговия засяга и увереността на бизнеса, довеждайки до спад в сектора, който, по ирония на съдбата, администрацията на президента Доналд Тръмп обеща да защитава срещу т.нар. нечестна чуждестранна конкуренция.

Страховете от ефектите на търговската война могат да прибавят допълнително негативно въздействие върху икономиката, заради което се предполага, че Фед ще свие отново основните лихви в сряда (18 септември).

През август производството на моторни превозни средства и компоненти отчита спад от 1%, след като записаха ръст от 0,5 на сто през юли. Изключвайки това производство, общото промишлено производство нараства с 0,6% през август.

Производството на машини се възстановява с 1,6%, след като през юли спадна с 1,7 на сто.

Скокът в производството през август, заедно с 1,4-процентния ръст при миннодобивната дейност, доведоха до 0.6-процентно увеличение на индустриалната продукция през миналия месец. Това е най-голямото покачване на индустриалното производство от август 2018 г.

Индустриалната продукция нараства с 0,4% на годишна база през август.

Сондажната дейност по отношение на петролните и газови находища спада с 2.5% през август, понижавайки се за втори пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още