IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в Япония ограничават разходите заради по-високия данък върху продажбите

Разходите на домакинствата се свиват с 5,1% през октомври спрямо година по-рано, регистрирайки първи спад за последните 11 месеца

11:23 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През октомври японските домакинства намалиха разходите си за първи път за последната почти една година, тъй като правителството реши да увеличи данъка върху продажбите, а природните бедствия в същото време удариха бизнеса, съобщава Ройтерс. 

Разходите на домакинствата се свиват с 5,1% през октомври спрямо година по-рано, показват правителствени данни в петък. Спадът е първи за последните 11 месеца и представлява най-сериозното свиване от март 2016 г., когато разходите отчитат спад в размер на 5,3%. 

Данните от октомври рязко контрастират с 9,5-процентния ръст от септември, когато потребителите се насочиха към сериозни покупки преди обявеното увеличаване на данъка върху продажбите от 8% на 10%, влязло в сила на 1 октомври.

„Не само увеличението на данъка върху продажбите засегна потребителските разходи, но и въздействието от тайфуна върху бизнеса също ускори намаляването им“, посочва икономистът Таро Сайто. Според него икономиката и потребителските разходи ще се свият през текущото тримесечие и след това умерено ще се покачат в периода януари-март 2020 г.

Разходите на домакинствата се понижиха с 4,6 на сто през април 2014 г., когато Япония за последно повиши данъка върху продажбите от 5% на 8 на сто. След това трябваше да мине близо година, за да може секторът да се върне отново към растеж.

В сравнение с предходния месец разходите на домакинствата спадат с 11,5 на сто през октомври, което е и най-бързото понижение от април 2014 г.

В същото време реалните заплати, коригирани спрямо инфлацията, се повишават за втори пореден месец през октомври, но по-високите данъци и слабата световна икономика пораждат опасения относно перспективите за потребителските разходи и цялостната икономика на Япония.

Правителството на третата по големина икономика в света представи фискален пакет в размер на 122 млрд. долара в четвъртък, за да противодейства на забавянето на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още