fallback

Коронавирусът влоши драстично икономическите настроения в Германия

Очакванията на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в еврозоната претърпяват малко по-слабо изразен спад

13:53 | 18.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Индикаторът на Центърa за европейски икономически изследвания (ZEW) за икономическите настроения в Германия се понижава рязко през февруари, спадайки с 18,0 пункта до ниво от 8,7 пункта. По този начин показателят застава малко под нивото си от декември 2019 г. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се влошава в сравнение с предходния месец, като съответният показател спада до ниво от минус 15,7 пункта, с 6,2 пункта по-ниско в сравнение с януари.

г

„Опасните отрицателни ефекти от коронавирусната епидемия в Китай върху световната търговия предизвикват значителен спад в показателя на ZEW за икономическите настроения в Германия. Очакванията за развитието на експортно интензивните сектори на икономиката намаляват особено рязко. Освен това в края на 2019 г. и началото на 2020 г. се наблюдава по-лошо от очакваното развитие на германската икономика. Както понижението в оценката на икономическата ситуация, така и спадът в очакванията показват ясно, че в момента икономическото развитие е доста крехко“, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

Освен това в края на 2019 г. и началото на 2020 г. се е наблюдавало по-лошо от очакваното развитие на германската икономика, посочва Вамбах. "Ревизираната в низходяща посока оценка както на настоящата икономическа ситуация, така и спадът в бизнес очакванията показват ясно, че в момента икономическото развитие в страната е по-скоро крехко".

Очакванията на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в еврозоната претърпяват малко по-слабо изразен спад от тези за Германия, като съответният показател се понижава с 15,2 пункта до сегашното си ниво от 10,4 пункта през февруари. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната през февруари остава почти непроменен на ниво от минус 10,3 пункта, с 0,4 пункта по-ниско в сравнение с януари.

Наред с икономическите очаквания и инфлационните очаквания за еврозоната намаляват, като съответният показател спада с 13,7 пункта до 4,7 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback