fallback

Централната банка на Полша остави основната си лихва непроменена

Опасенията за влиянието на котонавируса надделяха над страховете за инфлацията при вземането на решението за паричната политика

21:25 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Централната банка на Полша остави основния си лихвен процент непроменен, тъй като опасенията относно веригите за доставки и икономическият растеж, причинени от коронавируса, надвишиха страховете от ускорящата се инфлация, информира Bloomberg.

Съветът по парична политика към институцията взе решение да остави лихвата на рекордно ниско ниво от 1,5%, въпреки че инфлацията достигна най-високото си ниво за последните осем месеца.

"Балансът от рискове се измести към още по-дълбоко забавяне на икономиката поради продължаващата коронавирусна епидемия“, каза Ернест Питларчик, главен икономист в MBank SA.

Десетчленният Съвет, който отхвърли предложенията за намаляване и увеличаване на лихвите през последните месеци, се бори да задържи нивото на инфлацията, която се ускори през януари до 4,4%.

Централните банкери ще обсъдят новите икономическите прогнози, направени от аналитичния отдел на централната банка. Очаква се, че инфлацията ще остане над целта за по-дълго време, а икономическият растеж ще се забави до 3,5% или дори по-малко, заяви управителят на Полската централна банка Адам Глапински. Прогнозите ще бъдат разкрити пред обществеността през следващата седмица.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната се забави до 3,2% на годишна база през четвъртото тримесечие и може да се забави още повече през 2020 г., тъй като епидемията от коронавирус нарушава веригите за доставки и ограничава потреблението. Все пак в Полша засега не е бил потвърден случай на заразен с болестта.

„При евентуален срив, причинен от болестта, икономиката на страната може да се свие в две поредни тримесечия през тази година, което ще намали годишния темп на икономическия й растеж през 2020 г. до 1%“, заявиха анализатори на Credit Agricole SA.

„Темпът на растеж на БВП ще определи действията на централната банка“, каза Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy SA. „Ако той (ръстът на БВП - бел.ред.) се забави под 3%, тогава може да говорим за намаляване на лихвите“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 09.09.22 г.
fallback