fallback

Фед се обяви в подкрепа на малкия бизнес

Институцията въвежда т.нар. Програма за защита на работните места, която е ориентирана към подпомагане на малките предприятия при затруднения с разходите им

12:58 | 07.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: gettyimages

Федералният резерв обяви нова програма за подпомагане на малкия бизнес, която позволява на търговските банки да прехвърлят заемите, отпуснати на малки предприятия, директно към централната банка на САЩ, информира Ройтерс.

Фед заяви, че ще обяви по-късно тази седмица подробности за новото споразумение за срочно финансиране по т.нар. Програма за защита на работните места, която е част от отговора на институцията срещу икономическите ефекти на пандемията от коронавирус.

Целта на програмата е да насърчи банките да дават заеми на ниски цени с разбирането, че могат да ги прехвърлят към централната банка, за да получат пари в брой и да продължат кредитирането.

Програмата за защита на работните места е една от ключовите мерки, приети като част от пакета в размер на над 2 трилиона долара за компенсиране на икономическото въздействие от коронавирусната криза. Тя отделя 350 милиарда долара за заеми, така че малките предприятия да продължат да плащат на служителите си и да могат да поемат основните си разходи.

Но някои банкери обявиха, че начините за справяне с потенциалните рискове от лоши кредити остават неясни, въпреки че от Министерството на финансите заявиха, че ще предоставят гаранции.

Фед работи върху отделен инструмент за кредитиране, който се очаква да бъде фокусиран върху работодатели с от 500 до 10 000 служители.

Очаква се управителят на Фед Джером Пауъл да предостави актуализирана прогноза за икономиката в четвъртък по време на web-конференция, организирана от Brookings Institution, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
fallback