fallback

Ричард Кларида: Фед може да спаси САЩ от дефлацията

Според него в момента в страната се забелязва дезинфлация

17:49 | 13.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg

Ударът на коронавируса върху американската икономика няма да тласне страната към дефлацията, като се има предвид отговорът на Федералния резерв и силата му да направи каквото е необходимо, заяви заместник-управителят на Фед Ричард Кларида, цитиран от Ройтерс.

„Търсенето се влияе много неблагоприятно. По скоро имаме дезинфлация. Не мисля, че е дефлация. Мисля, че имаме инструментите, за да предпазим икономиката от дефлация“, каза Кларида в интервю за телевизия Bloomberg.

Разграничението е важно. Фед си поставя за цел ниво на инфлация от 2%, а периодът на дезинфлация, когато цените все още нарастват, но с по-бавни темпове, означава отдалечаване от тази цел.

Дефлацията от друга страна се отнася до хроничен проблем, при който стоките и услугите всъщност стават все по-евтини и е свързан с по-тежки икономически епизоди като Голямата депресия. Когато цените спадат, те обикновено са последвани от заплатите, а тогава домакинствата намаляват разходите си.

Кларида отбеляза, че анализаторите отначало са разглеждали коронавируса като потенциален шок за световните вериги на доставки поради въздействието му върху китайското производство. Вместо това заразата нанася удар върху търсенето, но Кларида изрази увереност, че Фед има силата да се противопостави на негативното въздействие.

„Винаги съм смятал, че ако бъдем ударени, ще бъде шок за съвкупното търсене и това е точно така“, каза той. „Опитваме се да компенсираме това с програми, които включват кредитиране на по-малки предприятия и държавни власти“, каза Кларида.

Фед също така намали лихвите си почти до нула и всички разговори за увеличението им „ са много далеч в бъдещето", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
fallback