fallback

Свиването на германската икономика ще се задълбочи през второто тримесечие

От германското икономическо министерство посочват, че възстановяването през втората половина на годината ще бъде бавно

15:37 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Германия ще се свие допълнително през второто тримесечие в сравнение с първото, предупреди в понеделник (15 юни) германското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

От министерството посочват, че възстановяването през втората половина на годината и след това ще бъде бавно.

Най-голямата европейска икономика беше скована от блокировки през март, като много компании прекратиха производствената си дейност, а магазините затвориха врати заради социалните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус. 

Сега Германия е изправена пред най-мрачната рецесия след Втората световна война, след като икономиката ѝ се сви с 2,2% през първото тримесечие.

„Процесът на икономическо възстановяване ще отнеме време, защото епидемиологичните рискове остават и гражданите и компаниите реагират на тях“, заявиха от икономическото министерство в месечния си доклад.

Според институцията обаче най-лошото по отношение на щетите, нанесени от заразата, вече е преминало, посочвайки, че икономическото възстановяване е започнало още в края на май. Министерството се позовава на данните за април, когато износът и вносът на страната отчетоха най-големия си спад от 1990 г., когато започва отчитането на тези данни.

Все пак очакванията на икономическото министерство са за значителен спад при износа и вноса за цялата година.

Германското правителство се придържа към прогнозата за свиване на икономиката от 6,3% за годината, която обяви през април, но много икономически институти представят по-песимистични прогнози.

Планираната от правителството програма за стимулиране в размер на 130 млрд. евро може да увеличи икономическото производство в най-голямата икономика в Европа с 1,3 процентни пункта както през тази, така и през следващата година, съобщи институтът DIW миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
fallback