fallback

Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп

Неравенството в богатството обаче е останал до голяма степен непроменено

22:22 | 28.09.20 г. 3
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години от управлението на Тръмп, тъй като нарастващите заплати и ниският процент на безработица са се отразили добре на семействата с по-ниски доходи и по-малко образованите, показват данните на Федералния резерв на САЩ, публикувани в понеделник.

Неравенството в богатството е останало до голяма степен непроменено, като най-богатите 10% от семействата притежават около 71% от семейното богатство през 2019 г., приблизително същото като през 2016 г., установи Фед в последното си проучване на потребителските финанси, провеждано на всеки три години, предава Ройтерс.

По-голямата част от проучването е проведено през миналата година, преди пандемията от коронавирус да сложи край на тази експанзия и да тласне САЩ към рецесия.

Като се изключат най-богатите 1% от семействата, средните доходи са нараснали с около 3,1% между 2016 и 2019 г.

Същата динамика стои зад спада от 6% на средния доход за белите, от 133 000 до 122 000 долара. Белите семейства са непропорционално представени сред редиците на най-добре печелещите, но икономистите на Фед твърдят, че доходите им също могат да бъдат по-нестабилни, тъй като са по-зависими от приходите от частния бизнес или дивидентите и възвръщаемостта от притежанията на активи.

Въпреки че най-богатите 10% запазват стабилен дял от богатството, през периода се наблюдава известно разместване сред останалото население.

Онези от 25-ти до 50-ти процентил отчитат ръст на богатството си с 36% за периода, което според Фед се дължи на нарастващите темпове на собственост на жилищата и увеличаване на притежанията на акции.

Все още обаче една четвърт от американските семейства притежават само 0,3% от семейното богатство.

Съществуват пропорционално по-големи ръстове в богатството в семействата на чернокожите и испанците, казаха от Фед. Медианното богатство е нараснало с 33% за семейства от чернокожи и 65% за семейства от испанци, в сравнение с ръст от 3% за семействата на бели. Абсолютната разлика обаче остава голяма: средното богатство на белите семейства е почти осем пъти по-голямо от това на чернокожите и над пет пъти повече от това на испанските семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback