fallback

Две скорости: Германската икономика се възстановява, но не и останалата еврозона

Това е и единствената държава с ръст при услугите в блока

14:08 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия бе единствената държава в еврозоната, която записва стабилен икономически растеж през септември, като по-голямата част от региона пострада заради отслабеното представяне при сектора на услугите.

Въпреки че ускорението на световната търговия помага за възстановяването на индустрията – помагайки на експортно ориентираната Германия, много държави от южните части на региона остават силно зависими от туризма. Той продължава да е силно засегнат от пандемията, а новият ръст на заразените е сигнал за поредни блокади.

Правителствата предупреждават за готвени нови ограничения както за пътуванията, така и за нощния живот, посочва Bloomberg. За Испания и Франция това означава поредно свиване на производството в частния сектор през септември. В същото време активността в Италия на практика замръзна.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната на IHS Markit беше ревизиран в посока нагоре до 50,4 пункта през септември на второ четене. Той обаче е под стойностите за август, когато достигна 51,9 пункта. Въпреки това остава над 50 пункта, което дели ръста от свиването.

„Шансовете за подновени спадове през четвъртото тримесечие очевидно нарастват“, посочва Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit. „Много ще зависи от това дали втора вълна на вирусните инфекции ще може да бъде контролирана, както и дали ограниченията за социална дистанция могат да бъдат облекчени, за да се позволи на сектора на услугите да се ускори отново“, допълва той.

Най-значителен в региона е спадът в сектора на услугите в Испания, който се сви до 42,4 пункта. Само в Германия се наблюдава ръст.

В понеделник бяха публикувани и данните за търговията на дребно в 19-членния валутен блок за август. Според тях тя се увеличава с 4,4% спрямо предходния месец през август. Така тя успява да отговори с лекота на очакванията за ръст от 2,4%. Продажбите в нехранителния сектор се възстановяват с 6,1%, стимулирани от онлайн търговията (12,4%) и текстилните стоки (7,7%).

Представители на Европейската централна банка вече изразиха притеснения, че икономическото възстановяване се забавя, като според някои ще са необходими още парични стимули.

Инфлацията е допълнителен източник на тревога, като потребителските цени отново вървят надолу. Според IHS Markit компаниите са свили разходите за производство за седми пореден месец.

Следващата среща на Управителния съвет на Европейската централна банка е на 29 октомври, въпреки че очакванията са ЕЦБ да изчака до декември, преди да разшири програмата си за покупка на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
fallback