fallback

Ръстът на индустриалните печалби в Китай се ускорява до близо 9-годишен връх

През октомври показателят нараства за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2 на сто на годишна база

09:35 | 27.11.20 г.

Печалбите на китайските индустриални предприятия нарастват с най-бързите темпове от близо девет години през октомври, предоставяйки поредното потвърждение, че икономическото възстановяване в Китай продължава, съобщава Bloomberg.

Печалбите в индустрията нарастват за шести пореден месец, увеличавайки се с 28,2% през октомври в сравнение със същия месец от 2019 г., показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

За първите десет месеца на годината печалбите нарастват с 0,7 на сто.

Ускорението при показателя се дължи основно на ниската база от миналата година и силното увеличение на приходите от инвестиции през октомври, посочват от статистическата агенция. Дзъ Хонг, икономист в Националното статистическо бюро, предупреждава обаче, че печалбите могат да бъдат подложени на натиск в бъдеще.

китай

„В перспектива очакваме печалбите да останат силни през следващото тримесечие или през следващите две тримесечия, въпреки че темпът на растеж може да се забави. Възстановяването на потреблението на домакинствата и силните резултати от износа трябва да продължат да подкрепят печалбите, противодействайки на натиска в посока надолу от страна на дефлацията при цените на производителите", изтъква Дейвид Кю, икономист от Китай.

Печалбите на държавните индустриални предприятия в същото време спадат със 7,5% на годишна база през първите 10 месеца на годината, докато тези на частните фирми нарастват с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 09.09.22 г.
fallback