fallback

Германският частен сектор показа устойчивост преди по-строгите блокади

Ръстът в производствения сектор надмина очакванията през ноември

11:39 | 16.12.20 г.

Германският частен сектор показа устойчивост през декември, тъй като производството набра скорост, а услугите частично се възстановиха преди по-строгото блокиране заради коронавируса, показват данни, цитирани от Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери се споразумяха да затворят повечето магазини и училища от сряда поне до 10 януари, за да се справят с вълната от заразени с COVID-19, след като по-леките ограничения, въведени на 2 ноември, не успяха да укротят вируса.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit, който измерва производствения сектор и сектора на услугите, които заедно представляват повече от две трети от най-голямата икономика в Европа, нарасна до 52,5 пункта от 51,7 през ноември.

Данните надминават прогнозата на Ройтерс за спад до 50,4 пункта, като записват шестия пореден месец, през който показателят остава над границата от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването на сектора.

PMI за активността в сектора на услугите се подобри до 47,7 пункта през декември от 46 пункта през предходния месец. Анкета на Ройтерс прогнозира спад до 44 пункта.

Показателят на IHS Markit за производството се повиши до 58,6 пункта от 57,8 през ноември, надминавайки прогнозата за спад до 56,4 пункта. Ръстът е най-големият от близо три години.

PMI

По-силните от очакваните данни за PMI предполагат, че германската икономика е завършила последното тримесечие на годината на изненадващо солидна основа.

Икономистите предупредиха, че решението на Германия да затегне мерките за борба с коронавируса е увеличило риска от нова рецесия в най-голямата европейска икономика.

Фил Смит от IHS Markit коментира, че според проучването икономиката все още е стабилна, поне до средата на месеца, тъй като данните са събрани от 4 до 15 декември.

„Въпреки това, предстоящото по-строго блокиране заплашва да коства част от растежа, който наблюдаваме сега, тъй като повечето сектори ще бъдат засегнати от новите по-строги мерки за ограничаване на вируса“, ​​добави Смит.

Въпреки това германските производители и техните партньори в сектора на услугите са положителни по отношение на перспективите за 2021 г. в светлината на очакваното пускане на ваксини, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback