IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава силно в краткосрочен план, в дългосрочен доларът ще е във възход

Тази валутна двойка винаги трябва да се анализира в по-широката времева рамка, коментира Радослав Шаллиев, главен лектор в ActivTrades

20:36 | 21.12.20 г. 1
Еврото остава силно в краткосрочен план, в дългосрочен доларът ще е във възход

Поради една или друга причина през следващите три месеца няма да се стигне до финално решение относно търговската сделка по Brexit. Европейският съюз може би подхожда прекалено меко и тази несигурност в решенията на двете преговарящи страни предизвиква огромна волатилност при двойката долар-паунд. Това коментира Радослав Шаллиев, главен лектор в ActivTrades, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Относно американската валута се наблюдава едно преместване от паунд към долар, което се дължи най-вече на търсенето за сигурно убежище. От една страна, политическата несигурност за Brexit и от друга - последните усложнения покрай коронавируса". 

Всички тези фактори ще имат негативно отражение върху британската валута, но в краткосрочен период - "само за няколко часа откакто отвориха пазарите, паундът е изгубил повече от 200 пипса срещу американския долар и по мое мнение ще станем свидетели на нови дъна на паунда като тези през март - от около 1,15 към долар". 

В дългросрочен аспект Радослав Шаллиев прогнозира, че след три години британската валута ще се изкачи до 1,50 към зелените пари.

По отношение на евро-долар гостът е на мнение, че винаги трябва да се анализира по-широката времева рамка на тази валутна двойка.

"Ако погледнем месечната графика за евро-долар, от 2008 година еврото стремглаво пада срещу долара. Само от март месец тази година се забелязва поскъпване на европейската обща валута. Затова може би в краткосрочен план еврото ще запази тази инерция, но в дългосрочен план тенденцията ще се пречупи и доларът ще продължи възходяща посока". 

В разговора беше засегна и темата за биткойна и неговите исторически върхове през тази година. Радослав Шаллиев поясни, че токенът корелира с апетита за риск на инвеститорите.

"Биткойнът подобно на златото има малък фундамент зад стойността си. Това не е акция на компания, чиято стойност може да се пресметне, използвайки някакъв модел. Още повече, че инвеститорите в този клас цифров актив са по-различни. Но какво се случи през първите месеци от разгара на кризата: евро-долар падна с 800 пипса за няколко седмици; паунд-долар - с 1660 пипса; и биткойн-долар падна с повече от 50% или с 5400 долара".

Изводът според госта е, че инвеститорите искат долари в момент на несигурност и пазарен стрес. 

"Това е много скорошен и елементарен пример, но показателен - чак към края на март, когато Фед отпусна стимулите, тогава всичко тръгна нагоре, включително и биткойна". 

В последните минути от разговора Радослав Шаллиев се спря и на Швейцария и американската стигма на "валутен манипулатор", като главният лектор в ActivTrades поясни, че централната банка на европейската страна е известна с валутните си интервенции.

"По думите на управителя на Швейцарската централна банка Томас Йордан валутната намеса е основна и централна политика за укпреването на франка. Това е напълно разбираемо, тъй като швейцарската валута винаги е била убежище за инвеститорите, но е в суверенните интереси на самото правителство, франкът да бъде евтин, за да бъде по-конкурентноспособен". 

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Еврото остава силно в краткосрочен план, в дългосрочен доларът ще е във възход *** как бееее!Упс, а що няма прогноза за Тесла, биткойн и другите видове мъгла в Балкана?Слабичко, Алиев ли, Шилев ли, Шалом-ов ли...Какво е това: Шаллиев ?!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още