fallback

Биткойнът премина и границата от 29 хил. долара

Биткойнът поскъпна с 50% през декември и се готви да запише най-големия си месечен ръст от май 2019 г.

12:08 | 31.12.20 г. 6
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна достигна нов рекорд, след като премина за кратко прага от 29 000 долара в последния ден на 2020 г. без да показва признаци за забавяне на ралито.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от 29 292 долара по време на търговията в Хонконг. Минути след 11 ч. българско време тя се търгува за 28 886,85, което е поскъпване от 4,6% за последните 24 ч., показват данни на CoinDesk.

Биткойнът поскъпна с 50% през декември и се готви да запише най-големия си месечен ръст от май 2019 г.

„Ключово за това рали е, че продължи няколко седмици“, коментира Мат Лонг от платформата за дигитални активи OSL.

Цената на биткойна се увеличи близо четири пъти от началото на годината на фона на световната коронавирусна пандемия. В същото време индексът Bloomberg Galaxy Crypto, който следи големите дигитални валути, нарасна с 280%, тъй като и другите водещи криптовалути, като етера, също поскъпнаха.

Ралито на биткойна продължава да разделя мненията между тези, които гледат на криптовалутата като на убежище от слабия долар и инфлационния риск, и тези, които се съмняват в спекулативната природа на актива предвид циклите му на силни ръстове и спадове.

Регулаторните тревоги също остават фактор за инвеститорите в криптовалути. По-рано този месец Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обвини Ripple Labs Inc. и нейното ръководство в подвеждане на инвеститорите във връзка с токена рипъл.

Цената на криптовалутата се срина със 70% този месец и се очаква натискът да продължи, след като Coinbase стана поредната борса, която смята да спре търговията на актива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
fallback