IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация надхвърли прогнозите през януари

Повишението на минималната работна заплата е едно от обясненията за регистрирания ръст

19:21 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската инфлация е положителна през януари, като потребителските цени се повишиха далеч повече от очакваното през първия месец от годината, съобщи Федералната служба за статистика, цитирана от Ройтерс.

Според статистическата служба повишението на минималната работна заплата е едно от обясненията за регистрирания ръст.

Потребителските цени са се повишили с 1,4% спрямо предходния месец, ускорявайки годишния темп на инфлация до 1,6%, повече от три пъти над прогнозите на икономистите. За сравнение, прогнозата на Ройтерс беше за ръст от 0,5%. Това е първото повишение на потребителските цени от седем месеца.

германска германска

„В допълнение към промените в ставките на ДДС, развитието на потребителските цени може да бъде повлияно и от други фактори, като например цената на въглеродния диоксид и увеличението на минималната законоустановена заплата от януари 2021 г.“, се казва в изявление на Статистическата служба.

Инфлацията рязко се забави миналата година на фона на пандемичната криза и премина на отрицателна територия през август в резултат на намаляването на ДДС за стимулиране на търсенето.

Централната банка на страната Bundesbank прогнозира по-рано инфлацията в най-голямата европейска икономика да бъде положителна този месец - за първи път от половин година насам.

Връщането към положителни темпове на инфлация ще отбележи забележима промяна в сравнение с последните пет месеца, когато индексът беше отрицателен. Това до голяма степен беше резултат от намаления на данъците, въведени за стимулиране на потреблението по време на пандемичната криза, коментираха от централната банка.

Перспективата за възобновяваща се инфлация в Германия може да помогне за повишение на цените в целия регион, като осигури успокоение на служителите на Европейската централна банка, които многократно отпуснаха стимули в опит да подкрепят цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още