fallback

Клаас Кнот: Надеждата за икономическо възстановяване поддържа ралито при акциите

Централният банкер смята, че ваксинациите срещу коронавируса могат да дадат възможност на страните да прекратят наложените блокади

18:36 | 31.01.21 г. 2

Продължаващата възходяща тенденция на фондовите борси в глобален план може да се дължи на нарастващите надежди за икономическо възстановяване, но не означава непременно, че оценките са прекалено завишени, заяви Клаас Кнот, член на управителния съвет на европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

„Определено виждаме високи оценки“, споделя управителят на централната банка на Нидерландия в интервю за местна телевизия. „Фондовите пазари може да изпреварят разпространението на ваксините, както и повторното отваряне на икономиките", добавя Кнот. 

Според него лихвените проценти остават ниски, което е важно за стойността на акциите като това води до по-високи оценки.

Но Кнот предупреждава индивидуалните инвеститори да не се присъединяват към скорошното рали на акциите на компании като GameStop.

„Ако това се превърне в надпревара между физически лица и професионални инвеститори, ясно е кой ще пострада в крайна сметка: малкият инвеститор“, посочва банкерът.

Кнот споделя, че е „умерен оптимист“ по отношение на перспективите за икономическо възстановяване по-късно през тази година, тъй като ваксинациите срещу коронавирус могат да дадат възможност на страните да прекратят наложените блокади.

„2021 г. вероятно ще има две лица“, изтъква финансовият експерт. „Ваксинациите предлагат перспективата за изход от тази криза и много по-добрата втора половина на годината“, добавя той.

По-рано тази седмица Кнот заяви, че пред ЕЦБ все още стои възможността да намали основните лихви, ако икономическото възстановяване се забави, за да запази целта си относно инфлацията.

Малко по-рано днес Изабел Шнабел, също член на УС на ЕЦБ, посочи, че повишаването на лихвите в настоящата ситуация би имало катастрофален ефект. „Разбира се, не мога да предскажа кога може да се повишат лихвените проценти - това, което мога да ви кажа обаче е, че повишаването на лихвените проценти в настоящата ситуация би имало катастрофални последици“, изтъкна Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
fallback