IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският гуверньор: Нужна ни е експанзивна политика

Томас Йордан предполага, че икономическата ситуация ще остане крехка, а БВП няма да достигне отново нивото отпреди кризата до 2022 г.

16:18 | 02.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Президентът на Швейцарската национална банка (централната банка на страната, б.ред.) смята, че все още е необходима експанзивна парична и фискална политика, за да се справи страната с икономическите последици от коронавирусната пандемия. „Трябва да приемем, че ситуацията в областта на общественото здраве и икономиката ще остане крехка“, каза Томас Йордан във вторник по време на виртуална конференция.

Въпреки че швейцарската икономика е по-устойчива от очакваното, брутният вътрешен продукт (БВП) ще се върне до нивата отпреди кризата едва през 2022 г., а инфлацията ще остане ниска.

Класификацията на Швейцария като валутен манипулатор от страна на САЩ също няма да разубеди централната банка да се намесва на валутния пазар, за да отслаби франка. „Това определяне от страна на американците няма да има влияние върху нашата парична политика", каза Йордан в интервю за икономическото предаване ECO по швейцарската национална телевизия. „В момента тези интервенции на валутния пазар са много важни, защото видяхме голям натиск върху швейцарския франк, особено по време на Covid-кризата", коментира той.

Вече шест години централната банка използва отрицателни лихвени проценти и купува чуждестранни валути, за да предотврати икономически вредното поскъпване на швейцарския франк, който се търси като „сигурно убежище“ по време на криза. През първите девет месеца на 2020 г. паричните власти използваха за тази цел около 100 милиарда франка.

„Ако просто погледнете развитието на номиналния валутен курс, доколко франкът е поскъпнал през последните дванадесет години, колко ниска е инфлацията у нас - тогава всеки трябва да види, че Швейцария е всичко друго, но не и валутен манипулатор", каза Йордан. Той все още не е коментирал темата с министъра на финансите на САЩ и бивш ръководител на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън. „Тези разговори ще се състоят", каза Джордан. „Първо на техническо ниво, после на политическо“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
О Да Продавайте собствените си швейцарски франкове и всичко ще бъде наред ... Само че на С А Щ ще им писне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още