fallback

Производството продължава да подкрепя германската икономика през януари

Германските заводски поръчки се повишиха три пъти повече от очакваното

11:23 | 05.03.21 г.

Германските заводски поръчки се повишиха през януари, което предполага, че производството ще продължи да подкрепя икономиката през продължителните блокади заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Търсенето се е увеличило с 1,4%, близо три пъти повече от очакваното, и е подкрепено от поръчкитe извън страната. Вътрешното търсене намалява.

поръчки

Канцлерът Ангела Меркел изложи план тази седмица за постепенно отпускане на ограниченията върху икономиката, като позволи на някои магазини да отворят в понеделник. По-нататъшни стъпки за облекчаване могат да последват на всеки две седмици в зависимост от местните нива на заразяване.

Това все още означава, че много мерки ще останат в сила поне до края на месеца. Bloomberg Economics очаква германската икономика да се свие с цели 3% през първото тримесечие. Въпреки че производственият сектор се представя по-добре от услугите, през декември заводските поръчки спаднаха, отчасти потиснати от слабото търсене от еврозоната.

Повечето икономисти очакват възстановяването да започне през втората половина на годината с напредването на ваксинациите и окончателното премахване на ограниченията. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще представи нови прогнози за 19-членната еврозона следващата седмица.

Все пак Германия ще трябва да увеличи дълговото си бреме тази година, за да помогне за справяне с въздействието на кризата, според финансовия министър Олаф Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
fallback