fallback

Фабриките и потребителите стимулират възстановяването на Китай в началото на 2021 г.

Промишленото производство се е повишило с 35,1% през първите два месеца

10:37 | 15.03.21 г.

Промишленото производство на Китай се е повишило с 35,1% през първите два месеца в сравнение с година по-рано спрямо годишния ръст от 7,3%, отчетен през декември, показват данни на Националното статистическо бюро. Средната прогноза от анкета на Ройтерс беше за скок с 30%.

Продажбите на дребно са се увеличили с 33,8%, също по-бързо от прогнозния ръст от 32% и бележат значителен скок в сравнение с повишението от 4,6% през декември и 20,5-процентното свиване за януари-февруари 2020 г.

„Тази година имаме положителна перспектива за износа и производствените инвестиции“, каза икономистът от Oxford Economics  Луис Куис. „Ние очакваме потреблението на домакинствата да се превърне в основен двигател на растежа от второто тримесечие нататък, тъй като доверието се подобрява и ограниченията на правителството за пътуванията намаляват“, заяви той.

китайска

Способността на Китай да ограничи пандемията преди други големи икономики да успеят да го направят, му позволи да се възстанови по-бързо, коментират икономисти.

През 2020 г. това беше единствената голяма икономика, която отчете положителен годишен растеж, с ръст от 2,3%. Възстановяването се дължи на силната търговия, възстановеното търсене и правителствения стимул.

Ръстът на износа достигна рекордно ниво през февруари, докато производствените цени записаха най-голямото повишение от ноември 2018 г. насам.

Икономическата активност на Китай обикновено се изкривява през първите два месеца поради едноседмичната почивка заради новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Въпреки статистическия шум в последните данни, други цифри показват широкообхватно възстановяване с ръст на промишленото производство с 16,9% и продажби на дребно с 6,4% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Лиу Айхуа, говорител на националната статистика, обаче предупреди, че въпреки увеличаването на положителните фактори за китайската икономика основата за възстановяването все още не е стабилна.

„COVID-19 все още се разпространява по света и глобалните икономически условия са сложни и тежки. Вътре в страната дисбалансите на възстановяването са все още очевидни “, каза Лиу на брифинг в Пекин.

Безработицата в градовете обърна тенденцията и нарасна до 5,5% през февруари от 5,2% през декември, което показва нарастващ натиск върху пазара на труда в Китай.

Докато милиони работници обикновено пътуват до домовете си по време на новогодишната ваканция, мнозина отмениха плановете си за пътуване тази година поради страховете от COVID-19. Това поддържаше фабричната активност през периода, но също така имаше известно влияние върху потребителските разходи.

Сезонно коригираните месечни данни показват, че ръстът на продажбите на дребно действително е спаднал през януари-февруари, вероятно поради ограниченията за пътуване, но и повишената безработица, посочват анализатори в Capital Economics.

Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 35% през първите два месеца спрямо същия период година по-рано, по-бавно от прогнозния скок от 40%. За сравнение данните показват  2,9% годишен растеж през 2020 г. и спад от 24,5% през януари-февруари миналата година.

Инвестициите са нараснали с 3,5% в сравнение с първите два месеца на 2019 г.

Пекин този месец постави скромна годишна цел за икономически растеж от 6%, доста под консенсусната прогноза на анализаторите за ръст от над 8% тази година. Китайският премиер Ли Къцян каза миналата седмица, че фокусът за растеж през тази година е върху консолидирането на икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
fallback