fallback

Турската лира поевтинява до рекордно дъно заради опасенията от инфлация

Цената на лирата се понижава с 1,1% до 8,5981 лири за долар, което представлява трети дневен спад за валутата в рамките на седмицата

15:10 | 28.05.21 г.

Турската валута поевтинява до рекордно ниско ниво, повлияна от опасенията, че паричната политика остава твърде разхлабена, за да ограничи ускоряващата се инфлация, съобщава Bloomberg.

Цената на лирата се плъзна в посока надолу с 1,1% до 8,5981 лири за долар, като това е трети дневен спад за турската валута през тази седмица. Лирата е помрачена от опасенията, свързани с покачващата се доходност по американските държавни облигации и тревогата, че паричната политика на най-голямата икономика в света остава твърде разхлабена, за да се справи с ръста при инфлацията. 

Повишаването на доходността по американските облигации намалява апетита към по-рискови активи и валутите на развиващите се икономики.

Турската централна банка запази своя основен лихвен процент непроменен на ниво от 19% по време на второто си заседание за годината по-рано този месец, като заяви, че темпът на покачване на цените достига своя пик. Въпреки това турската лира поевтиня с над 13% за последните три месеца, най-много от всички развиващи се пазари.

Спадът в стойността на турската валута заплашва да повиши още потребителските цени, тъй като вносът се оскъпява.

„Лирата постоянно поевтинява“, коментира Хенрик Гулберг, макростратег в Coex Partners. Това „отразява паричната политика, която не изглежда достатъчно затегната, за да ограничи инфлационните очаквания“, добавя той.

През април потребителската инфлация в Турция се ускори за седми пореден месец до 17,14 на сто, най-вече заради по-скъпата енергия. Това означава, че реалният лихвен процент на Турция сега е под 2%, излагайки лирата на всякакви промени в настроенията на инвеститорите.

турската

Поевтиняването на лирата се случва на фона на нарастващото геополитическо напрежение, свързано с Беларус и пренасочения пътнически самолет, което предизвика критиките от страна на международната общественост. Турция настоя съюзниците ѝ в НАТО да смекчат официалната реакция на алианса към инцидента с принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Беларус, за да бъде задържан журналистът Роман Протасевич.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи нова промяна в управлението на централната банка, освобождавайки Огужан Озбас, един от четиримата заместник-управители на регулатора, като на негово място е избран Семих Тумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
fallback