IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намали резервите на банките, за да стимулира забавящата се икономика

Пекин ще предостави повече ликвидност на банките, за да могат да отпускат заеми на по-малки фирми

16:00 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка намали количеството пари в брой, което повечето банки трябва да държат в резерв, за да стимулира кредитирането и да подпомогне икономическото възстановяване, което започва да отслабва, съобщава Bloomberg.

Китайската народна банка ще намали съотношението на задължителните резерви с 0,5 процентни пункта за повечето банки, казва се в изявление, публикувано в петък. Това ще отприщи около 1 трлн. юана (154 млрд. долара) дългосрочна ликвидност в икономиката. Мярката ще влезе в сила на 15 юли, обяви централната банка.

резерви резерви

За своето намерение банката сигнализира по-рано тази седмица, когато Държавният съвет намекна, че централната банка ще предостави повече ликвидност на банките, за да могат да отпускат заеми на по-малки фирми, пострадали от нарастващите разходи.

Времето и мащабът на мярката, идващ седмица преди данните за растежа през второто тримесечие, предполага нарастващи опасения относно перспективите на икономиката.

„Решението се появи по-мащабно и по-рано от очакваното, като подчерта политическата спешност за подпомагане на китайската икономика“, каза Кен Ченг, главен азиатски валутен стратег в Mizuho Financial Group Inc.

Последният път, когато банката намали основните коефициенти, беше по време на първата вълна на пандемията през 2020 г., когато се опитваше да стимулира икономиката след блокировките за овладяване на огнищата на вируса.

По-силно кредитиране

Китай е предпазлив за свръхстимулиране на икономиката, а централната банка заяви в изявление, че съкращението не означава, че е настъпила промяна в „предпазливата парична политика“. Банката ще поддържа „стабилността и ефективността на паричната политика, ще поддържа нормална парична политика и няма да залива икономиката със стимули“, се казва в изявление.

„Мащабът на намаляване резервите е повече от очакваното и е в ярък контраст с много предпазливата позиция на банката по отношение на инжекциите за ликвидност през първата половина на годината “, каза Дин Шуан, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered в Хонконг. „Въпреки че централната банка заяви, че съкращението не трябва да се разглежда като знак, че променя политическата си позиция, пазарът ще тълкува този ход като завой към по-разхлабена парична политика през втората половина от годината“, обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още