fallback

Унгария повиши лихвата за втори път по-силно от очакванията

Централната банка обяви кампания на ежемесечни повишения, за да забави растежа на потребителските цени обратно до целта от 3%

17:03 | 27.07.21 г.

Унгария предприе второ увеличение на лихвените проценти, и то по-голямо от очакваното от повечето икономисти, за да се справи с най-високата инфлация в Европейския съюз, съобщи Bloomberg.

Централната банка обяви кампания на ежемесечни повишения, за да забави растежа на потребителските цени обратно до целта от 3% и във вторник повиши основния лихвен процент с 30 базисни пункта до 1,20%.

унгария

Повечето анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха ръст от само 15 базисни пункта. Но част от малцинството правилно прогнозира решението на банката след ускоряването на инфлацията миналия месец до 5,3%.

Форинтът поскъпна като реакция на решението, като прибави цели 0,6% спрямо еврото.

Унгария и близката Чехия промениха паричната политика през юни, тъй като подемът на глобалния пазар на суровини и облекчаването на мерките доведоха до рязко повишаване на цените.

„Ръстът на цените ще се забави не само в рамките на толерантния диапазон, но и до целта на централната банка през следващата година в резултат на активната парична политика“, заяви заместник-управителят на централната банка на страната Барнабас Вираг за уебсайта Portfolio.hu миналата седмица. „Ще продължим цикъла, докато постигнем това“, каза той.

Унгария и Чехия се отклоняват от аргумента на най-големите централни банки в света, че настоящата ускоряваща се инфлация е временен феномен, задвижван от базовите ефекти и затрудненията във веригата на доставки.

В случая с Унгария обаче националната валута също е фактор. Форинтът достигна рекордно ниско ниво през март и остава най-слабо представящата се валута в региона спрямо еврото от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback