IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на вноса в Германия бележат рекорден ръст през август

Увеличението е най-стръмното от септември 1981 г.

10:55 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на вноса в Германия са се покачили с най-бързия си темп от 40 години през август. Основните причини са скокът в цените на петрола и газа и затрудненията във веригата на доставки на суровини, които се влошиха още повече. Всичко това сигнализира допълнителен ръст на цените за потребителите, съобщава Ройтерс.

Цените на вноса са скочили с 16,5% през август на годишна база, заяви Националната статистическа служба в сряда, което е над прогнозите на икономистите за ръст от 16,1% и повече от покачването с 15,0% през юли.

Увеличението през август е най-стръмното от септември 1981 г., когато втората петролна криза повиши цените със 17,4%.

Цените на вноса на енергия са се увеличили с 93,6% през август спрямо същия период на миналата година, основно заради силния ръст на цената на природния газ, казват статистиците.

Цените на много суровини също рязко са се вдигнали. Желязната руда е струвала с 96,8% повече през август, нарязаната и рендосана дървесина – с 61,6% повече, а чугунът, стоманата и феросплавите – с 57,7%. 

 

В същото време затрудненията във веригата на доставки, която засяга германските компании, допълнително са се влошили, показва проучване на института Ifo, публикувано днес.

Около 77,4% от германските индустриални компании отчитат трудности при закупуването на междинни продукти и суровини този месец. Сред автомобилните компании този дял достига 97%, казват от Ifo.

Има много поръчки, но компаниите не могат да ги произвеждат в момента“, коментира икономистът на Ifo Клаус Волрабе. В резултат на това повече компании в момента планират увеличение на цените, казват от института.

Икономистите очакват предварителните данни за германската инфлация, които трябва да излязат в четвъртък, да покажат, че ръстът на потребителските цени, хармонизирани, за да бъдат сравними с данните за инфлацията от другите страни в Европейския съюз, се е ускорил още повече до 4,0% през септември спрямо 3,4% през август, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още